AKTUALNO

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

 

logo-ministrstvo-okolje

IZJAVA ZA MEDIJE:

Slovenske Konjice, 22. 10. 2018: Zakaj je problematika odpadnih nagrobnih sveč vsako leto bolj aktualna?

Okoljsko raziskovalni zavod izvaja projekt NE VEČ, AMPAK BOLJE ob podpori Ministrstva za okolje in prostor. Že naslov projekta kaže na pomen zavedanja, da ne potrebujemo večno več. Pomemben del aktivnosti ozaveščanja vključuje tudi nagrobne sveče. Slovenci smo namreč še vedno eden od vodilnih narodov po porabi nagrobnih sveč. Tako v Sloveniji zaradi uporabe nagrobnih sveč letno nastane med 8.000 in 10.000 ton odpadkov, ki končajo v zbirnih centrih za komunalne odpadke. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, škodljiv vpliv na okolje pa je njihovo odstranjevanje. Teh negativnih učinkov pa se ljudje sploh ne zavedajo. Več kot 95 % vseh nagrobnih sveč v Sloveniji ima ohišje iz PVC plastike, ki zaradi svojih neustreznih lastnosti ni primernih za snovno reciklažo. Razkrajanje PVC plastike ima negativen vpliv na okolje, saj se pri tem sprošča škodljiv klor, kar se lahko dokaže z Beilsteinovo reakcijo. Problematika odpadnih nagrobnih sveč se ureja z Uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami (Ur.l. RS, št. 78/2008), vendar bi dejansko rešitev lahko prispevali uporabniki s spremembo navad in nakupom okolju prijaznih sveč ter popolnim zmanjšanjem uporabe nagrobnih sveč iz PVC.

Iz podatkov sledi, da vsak Slovenec v povprečju porabi 12 sveč na leto, pri čemer opažamo, da sistem ravnanja, vključno s preprečevanjem nastajanja teh odpadkov, ni dovolj učinkovit. Slovenija se po ocenah računskega sodišča uvršča ob Avstriji in Poljski med tri najbolj potratne evropske države po porabi nagrobnih sveč. Poraba sveč kljub pozivom okoljskega ministrstva in vsakoletni akciji "Sveča manj" ne upada. Skupna letna poraba nagrobnih sveč v Sloveniji znaša 16 milijonov, zanje pa se odšteje 32 milijonov evrov. V Okoljsko raziskovalnem zavodu smo že pred desetletjem začeli opozarjati na pretirano rabo nagrobnih sveč, vendar javnost še vedno ni dovolj osveščena o vplivih nagrobnih sveč na okolje in zdravje. Cena nagrobnih sveč je za večino potrošnikov sprejemljiva, saj je okoljska dajatev tako nizka, da ne pokrije niti osnovnega stroška in tako ne dosega svojega namena. Zato se okoli 1.000 ton teh lahko vnetljivih odpadkov vsako leto kopiči v zbirnih centrih komunalnih podjetij, saj jih pooblaščene družbe ne odpeljejo. Kupi sveč se v tem času še večajo in pomenijo veliko potencialno požarno nevarnost in grožnjo za zdravje ljudi, živali in okolje.

2018-10-nagroben-svece03

Kaj je potrebno spremeniti za zmanjšanje količin? V ORZ predlagamo, da se poleg povečanja ozaveščanja o nesmislu kupovanja škodljivih nagrobnih sveč za enkratno uporabo uvede tudi ločeno zbiranje za elektronske nagrobne sveče zaradi vsebnosti elektronskih komponent. Povečati je potrebno tudi okoljsko dajatev za PVC nagrobne sveče, ki so za enkratno uporabo. Alternativa so sveče za večkratno uporabo, kjer se zamenja PP lonček, ki je reciklabilen. Uporabijo se lahko tudi oljne ali solarne sveče. Še vedno je mogoče prižgati tudi virtualno svečo in počasi spreminjati navade.

Glavni cilj projekta NE VEČ, AMAPK BOLJE je ozavestiti družbo, da je mogoče preprečevati nastajanje odpadkov, tudi nagrobne sveče. ORZ si zato prizadeva, da z izvajanjem ozaveščanja vpliva na spremembo mislenosti o pomenu zmanjševanja odpadkov, tako iz okoljskega kot finančnega vidika. Zaradi potrošniške mislenosti je še vedno v ospredju družbe potreba po materializmu. V tem času spremljamo ukrepe za zmanjšanje odpadkov, zlasti nagrobnih sveč pri izvajalcih javnih služb in informiramo javnost o škodljivih vplivih PVC sveč za okolje in zdravje. Na pokopališčih pa bomo tudi letos znova preverili, kako se spreminja okoljska zavest Slovencev.

VEČ INFORMACIJ: Dr. Marinka Vovk, vodja projekta NE VEČ, AMPAK BOLJE, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 041 634 594, http://www.orz.si/

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU