AKTUALNO

Slovenian Croatian English French German

ne-vec-ampakbolje

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

 

 

 

  logo orz
logo inkubator ormozne vec ampakbolje

 

NAJAVA DOGODKA

                       

  • Promocija projekta »Ne več, ampak bolje« ob podpori Ministrstva za okolje in prostor
  • Izvedba aktivnosti: 10. maj 2019
  • Lokacija:  Ormož, Vrazova ulica 9, Mrežni podjetniški  inkubator Ormož,  od 12.00 – 13. ure

 

KAJ IMATA SKUPNEGA POZABLJENA TERASA IN AZIL ZA RASTLINE?

  • Oboje je dobilo novo priložnost po principu ponovne uporabe

 

Ne smemo pozabiti, da Strategija razvoja Slovenije 2030 ugotavlja, da bomo morali »za uspešen prehod v nizko ogljično krožno gospodarstvo prekiniti povezavo med gospodarsko rastjo in rastjo rabe surovin in neobnovljivih virov energije ter s tem povezanim povečanim obremenjevanjem okolja«. Brez sprememb potrošniških in proizvodnih vzorcev tega ne bomo mogli doseči. Uporaba pristopov ponovne uporabe bo pri tem igrala eno od ključnih vlog. Na dogodku bomo tako predstavili projekt  “Ne več, ampak bolje”, ki ga podpira Ministrstvo za okolje in prostor ter nekaj zanimivih primerov ponovne uporabe, ki se lahko udejanijo v vsakem lokalnem okolju za ozaveščanje o pomenu varčevanja z viri.

V uvodnem delu dogodka, ki je je namenjen širši javnosti, bodo predstavljeni primeri dobrih praks ponovne uporabe, med katerimi bo posebej predstavljena pridobitev MPI Ormož – terasa za podjetniške zajtrke in nove ideje ob družbi zapuščenih rastlin, za katere bodo skrbeli v socialnem podjetju  CPU Ormož, in se nahaja na isti lokaciji. CPU je kot prvo socialno podjetje v Sloveniji razvilo koncept ponovne uporabe v vsakdanjem življenju in omogoča številne nove priložnosti na področju zaprte zanke. V zavedanju pomena ponovne uporabe, Okoljsko raziskovalni zavod promovira ideje, kot so zavetišče za zavržene rastline, ki je dejansko socialni koncept z ekonomskimi, družbenimi in okolijskimi konotacijami. Namen projekta “Ne več, ampak bolje” je, da preko praktičnega sodelovanja različnih posameznikov in skupin širiti zavedanje o medsebojnem sodelovanju in vplivih, ki jih imamo eden na drugega ter na okolje, v katerem živimo. Ključno sporočilo projekta poudarja pomen varčevanja virov in zmanjševanje podnebnih sprememb s spremembo življenjskega stila.

Namen prvega azila za zavržene rastline na ormoškem je, da se s sodelovanjem z Mrežnim podjetniškim inkubatorjem Ormož (MPI Ormož) na prenovljeni terasi po principu ponovne uporabe razvijajo nove, inovativne ideje, ki bodo pripomogle k razvoju in večji ambicioznosti v podjetništvu ob rastlinah, ki bodo našle nov dom in lastnike.  Mnogi zaradi različnih razmer ne morejo več skrbeti za rastline, zato bodo imele ob skrbi CPU novo priložnost, da jih posvojijo tisti, ki si jih želijo.  MPI Ormož ob razvoju novih idej v socialno podjetniškem pogledu razvija družbeno odgovorni pristop podjetništva, ki v trenutnem sodobnem sistemu ter z drugačnim pogledom na rastline, kot živa bitja, pripravi sodobnega posameznika k razmišljanju o človeku, kot odgovornega skrbnika okolja v katerem živi. Občina Ormož in Občina Središče ob Dravi, kateri sta ustanoviteljici MPI Ormož, preko njega omogočata mladim podjetnikom s socialno podjetniškimi idejami, kakor tudi mladim podjetnikom s klasičnimi podjetniškimi idejami dodatni zagon in možnost za razvoj, s katerimi lahko slednji udejanjajo tudi največje ideje ne le v Sloveniji, ampak tudi preko naših meja. Zato je simbolika zavetišča za rastline in novih poslovnih priložnosti ob tradicionalnih podjetniških zajtrkih na obnovljeni terasi prava priložnost za nove ideje in pogum na poti trajnostnega, družbeno odgovornega podjetništva.

Program:

  • pozdrav gostov in predstavitev MPI na novi podjetniški terasi, direktorica Polona K. Lakota mag. prav.
  • nagovor in predstavitev projekta »Ne več, ampak bolje«, vodja projeka dr. Marinke Vovk
  • kreativna predstavitev inkubirancev (Eko Prlekija d.o.o. so.p, Zavod 100% Botanik so.p., Serepenthine Marjana Korotaj s.p., Highfly d.o.o., Z-eniac d.o.o. so.p., Eko d.o.o., CPU d.o.o., so.p., MK INK Tatoo Mitja Kelenc s.p….)
  • delavnica »Kako se otresti stresa v 5 minutah« (delavnica se bo izvajala kontinuirano glede na želje obiskovalcev, izvajala jo bo inkubiranka Serepenthine Marjana Korotaj s.p.)
  • doživetje ob kuhanju kave v pesku po principu zero waste
  • druženje ob lokalnih in domačih dobrotah

Dogodek organizira Okoljsko raziskovalni zavod s projektom “Ne več, ampak bolje”, ob podpori Ministrstva za okolje in prostor.

Več informacij:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

041 634 594  (Marinka)

https://www.facebook.com/OkoljskoRaziskovalniZavod

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU