AKTUALNO

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

logo teden odpadkov logo reuse campanja

 

OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) spodbuja vse Evropejce in ne samo, da v enem tednu v novembru izvajajo akcije ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Pod vodstvom lokalnih in regionalnih javnih oblasti združujemo vse vrste drugih akterjev - državljane, šole, podjetja, nevladne organizacije, združenja -, ki organizirajo dejavnosti za ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov. Kot vsako leto, bomo tudi letos sodelovali z aktivnostmi ozaveščanja na temo »nevidni odpadki«. Letos namreč teden zmanjševanja odpadkov ozavešča, da se javnost informira in ozavesti o ogromni količini odpadkov, ki jih nezavedno ustvarjamo. Te odpadke moramo narediti vidne, da se lahko premišljeno odločimo, kateri izdelek bomo kupili, in prevzamemo odgovornost za svoj odtis. Proizvajalci, potrošniki, odločevalci, vsi lahko ukrepamo za zmanjšanje nevidnih odpadkov. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov s ponovno uporabo in popravilom, nakup rabljenih izdelkov, najem in skupno uporabo izdelkov, namesto lastništva, pridobitev znaka za okolje in vključitev v sheme odgovornosti proizvajalca.

ORZ bo zato v tem tednu preko družbenih omrežij spodbujal k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, ki se udajanja tako v ozaveščanju kot v praksi v okviru mreže Center ponovne uporabe.

 

POMEMBNO JE VEDETI:

 

Za izdelavo pametnega telefona, težkega manj kot 200 gramov, v majhni embalaži nastane neverjetnih 86 kilogramov odpadkov? »Nevidni odpadki« se nanašajo na veliko količino odpadkov, ki nastanejo med proizvodnim procesom izdelkov. Velikega dela nevidnih odpadkov ni mogoče reciklirati in končajo na odlagališčih in sežigalnicah po svetu. Skupaj z odtisom odpadkov se povečuje vpliv nastalega CO2 in obremenjujoči podnebni stroški. Za trajnostno proizvodnjo in porabo morajo imeti izdelki daljšo življenjsko dobo, da jih je lažje popraviti in reciklirati. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov zmanjšuje potrebo po novi proizvodnji in s tem količino odpadkov, ki nastanejo v proizvodnji.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov deluje s hierarhijo ravnanja z odpadki.

Spodbujamo ZMANJŠANJE porabe, PONOVNO UPORABO izdelkov in materialov ter RECIKLIRANJE odpadkov.

Ponujamo tudi čiščenje izdelkov, s čimer preprečimo nastajanje odpadkov.

 

Ponovna uporaba je ključna v zagotavljanju kroženja virov

Priprava na ponovno uporabo se nanaša na preverjanje, čiščenje ali popravilo postopkov predelave, s katerimi se proizvodi ali njihovi sestavni deli, ki bi postali odpadki, pripravijo na tak način, da bodo ponovno uporabljeni brez kakršne koli druge predhodne obdelave.

https://ewwr.eu/get-inspired/#reuse

Izvajanje ponovne uporabe in popravil pomembno prispeva k preprečevanju in zmanjševanju odpadkov.....

 2020 11 EU teden popravila 02 2020 11 EU teden popravila 03
poškodovani rokavi  na jakni, popravilo popravljeni rokavi

 

Nevidni odpadki

https://ewwr.eu/thematic_focus/2020-invisible-waste/

 

2020 11 EU nevidni odpadki 01

 

 

 

2020 11 EU nevidni odpadki 02

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU