PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Mobilna lokalna tržnica

logotipi_LAS

 Projekt »Mobilna lokalna tržnica« je sofinanciran iz evropskega kmetijskega sklada, os Leader, pod okriljem Lokalne akcijske skupine »Od Pohorja do Bohorja«.

mobilna-lokalna-trznicaMobilna lokalna tržnica ni le prevozno sredstvo napolnjeno z različnimi pridelki, ki potuje od hiše do hiše in to blago prodaja. Gre za širšo idejo, ki je dozorevala dlje časa. Sestavljali smo košček za koščkom. Na eni strani smo zaznali potrebo in željo prebivalcev po doma pridelanih živilih. A vse hitrejši tempo življenja ne dopušča vandranja od kmeta do kmeta z namenom, da se oskrbimo z osnovnimi živili kot so mleko, sir, skuta, krompir, sadje, sezonska zelenjava in podobno. Po drugi strani smo večkrat slišali tarnanje kmetov, da za viške njihovih pridelkov ni zanimanja, na tržnico pa se samo s par kilogrami ozkega izbora pridelkov ne splača hoditi. Osnovna ideja mobilne lokalne tržnice je torej, da zbere ponudnike pridelkov v enotno bazo, v drugi bazi so zbrani zainteresirani kupci in njihove potrebe glede vrste in količine pridelkov. Podatki v obeh bazah se redno nadgrajujejo in dopolnjujejo.

V praksi bi to izgledalo tako, da si naredimo spisek živil, ki jih potrebujemo in v kakšnih količinah, pokličemo v klicni center za sprejem naročil in povemo svoje želje. Naročilo oddamo lahko tudi po elektronski pošti ali v spletni aplikaciji. Naročeno nam dostavijo na dom. Plačila so urejena v obliki predplačila (napolnimo račun, vrednost nakupa se odšteva od zneska na računu). Tako nam oskrba s kakovostnimi živili ne vzame veliko časa.
Z izkazanim povpraševanjem po izdelkih, ki jih morda v tem trenutku ni na voljo oz. se jih ne proizvaja, spodbudimo kmete k temu, da posejejo/posadijo novo kulturo, pridelano predelajo v končne izdelke, širijo svojo ponudbo. S tem se ohranjajo kmetije in krepi razvoj novih dejavnosti.

mobilna-lokalna-trznica-slika-2Navedemo lahko še veliko več pozitivnih posledic tovrstnega trženja. Od ugodnega vpliva na zdravje ljudi, vzpostavitve novih tržnih priložnosti za domačega kmeta na področju lokalne trajnostne oskrbe - pridelave in prodaje zdravju koristne hrane/živil ob nestabilnih razmerah na svetovnih trgih, izboljšanje oskrbe prebivalstva z lokalnimi proizvodi, kar bi povečalo porabo kakovostnih, lokalno trajnostno pridelanih in zdravju koristnih živil ob hkratnem povečanju povpraševanja, večje skrbi za okolje in pitno vodo, biotsko raznovrstnost ter razvoj podeželja, odpravljanje okoljskih problemov in posledično čistejšega okolja, razvoj ekološkega kmetijstva in omogočanje trajnostnega razvoja.

Cilj mobilne lokalne tržnice je doseganje čim večje stopnje samooskrbe glede na naravne danosti.

Z zbrano ponudbo ekološko in konvencionalno pridelanih živil na lokalnem območju, bi lahko kandidirali na razpisih zelenih javnih naročil, saj se je izkazalo, da posamezni kmetje ne razpolagajo s potrebnimi količinami živil, hkrati pa se vse prevečkrat ustrašijo »papirologije« v zvezi s prijavo na razpis.

Projekt »Mobilna lokalna tržnica« je sofinanciran iz evropskega kmetijskega sklada, os Leader, pod okriljem Lokalne akcijske skupine »Od Pohorja do Bohorja«.

  mobilna-lokalna-trznica-slika-1  mobilna-lokalna-trznica-slika-4  mobilna-lokalna-trznica-slika-3

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU