NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

sodoben-nacinvovk_micSlaba novica je, da je planet Zemlja v resnih težavah, skupaj z njim tudi vsi mi. Dobra novica pa je, da lahko z vrsto malenkosti močno vplivamo na prihodnost našega planeta, ne da bi se pri tem odrekali čemu pomembnemu in ne da bi živeli v pomanjkanju. Dovolj bo, če se zgolj odpovemo vsemu odvečnemu: stvarem in snovem, ki nam škodujejo, ter kopičenju, ki nas ovira pri tem, da bi živeli polno življenje. Onesnažena voda, tla, zrak, preveč odpadkov,..to so le nekateri problemi, s katerimi se srečujemo dnevno. Ker vsi živimo na skupnem planetu Zemlja, mora vsak posameznik prispevati svoj delež odgovornega ravnanja za čistejše okolje in bolj zdravo življenje. In medtem, ko se tretjina prebivalstva zaradi brezmejne potrošniške mrzlice izgublja v morju nepotrebnih reči, tretjina svetovnega prebivalstva nima niti osnovnih pogojev za življenje: vode, hrane in strehe nad glavo. 20% svetovnega prebivalstva tako danes porabi 75% naravnih virov.

V naših oddajah vam bomo ponudili osnovne informacije o tem, KAKO lahko sami prispevate k čistejšemu okolju in bolj zdravemu načinu življenja. Kar se nam zdi danes samo po sebi umevno, da bo vedno dovolj pitne vode, da bomo vedno uporabljali elektriko, da bo hrana zdrava – je ob današnjem načinu življenja zgolj iluzija. Ena Zemlja ne more več dolgo preživeti toliko razsipnih ljudi.

V vsaki oddaji vam bomo ponudili uporaben praktičen nasvet: v decembru, v času največjih nakupov bodimo pozorni na količino embalaže in jo poskušajmo zmanjšati tako, da kupujemo izdelke, ki niso posamično pakirani. Bodimo tudi pozorni, katero embalažo lahko ločeno oddamo na ekoloških otokih, ki so namenjeni za ločevanje različnih vrst odpadkov. Pri nakupu poglejmo tudi na oznake na embalaži, ki označujejo nevarnost določenih snovi, npr. različnih čistil, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Oznake nevarnosti so oranžne barve s slikovno označeno nevarnostjo. Potrebno je tudi skrbno ravnanje z olji, čistilnimi sredstvi, saj njihovo zlivanje v kanalizacijo in vodotoke povzroča onesnaževanje pitne vode.
Ali ste vedeli, da 1 liter motornega olja, ki ga zlijemo na tla, lahko ponikne v podzemno vodo in onesnaži milijon litrov zalog pitne vode.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU