NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-pitna-voda-kapljaZemlji pogosto pravimo modri planet, saj je večina njene površine prekrita z vodami. Podoba modre idile pred našimi očmi je toliko bolj varljiva, ko gledamo izvire, potoke, reke, jezera ter morja. Dejansko pa je kar 97 % vode na svetu slane. Večina druge vode je zajeta v ledeni površini severnega in južnega pola ter v gorskih ledenikih.
V tla, podzemne in površinske vode se steka voda iz industrijskih obratov, s polj, z velikih farm, iz naselij – praviloma neprečiščena. Polovico umetnih gnojil in pesticidov dež iz zemlje spere v vodo. Sledi pesticidov in nitratov zato zlahka najdemo tudi v naši pitni vodi. Poleg tega podtalne vire črpamo veliko hitreje, kot so se leti sposobni sproti polniti, in mirno prezremo dejstvo, da so za polnjenje naravnih zbiralnikov potrebna stoletja. Danes so vodni viri že tako močno onesnaženi, raven podzemnih voda pa že toliko znižana, da težko govorimo o tem, da je vode za vse prebivalce sveta dovolj.Spremljanje kakovosti podzemnih voda v severovzhodni Sloveniji kaže, da so v vodi sledi nitratov in pesticidov. Za onesnaženje s pesticidi pa ni krivo le kmetijstvo, temveč tudi uporaba pesticidov na športnorekreacijskih površinah, železnici, cestah.  Zaenkrat Slovenija še nima večjih težav s pitno vodo, tudi z zalogami ne. Kakšne težave bodo s pitno vodo imele naslednje generacije prebivalcev Slovenije, pa je odvisno predvsem od tega, kako z vodo ravnamo danes.
Biti z vodo potratno gospodinjstvo pomeni izčrpavati podzemne vode in prazniti reke. Metanje strupenih snovi v odtoke in umivalnike pomeni, da sami onesnažujemo svojo vodo ter da tvegamo zdravje.
Da denarja, ki ga lahko privarčujemo, sploh ne omenjamo.
Koliko vode porabimo za najbolj vsakdanje stvari?

 

5 l* za kuhanje
10 l* za pomivanje
20 l* za pranje
50 l* za kopanje in umivanje
…..cca. 200 l* na  gospodinjstvo na dan
 

Nasvet: preverite vodovodne pipe - Vsak dan nam lahko skozi razpoko odkaplja 65 kozarcevvode, v enem letu 52 kopalnih kadi.
• Vsaj 20 % kotličkov pušča, ne da bi za to vedeli. V enem letu skozi tak kotliček steče v nič okrog 90.000 litrov vode. S toliko vode bi se lahko vse leto kopali po trikrat na dan. 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU