NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-energijaV gospodinjstvih največ energije in goriv, okoli 70 %, porabimo za ogrevanje prostorov. Sledijo kuhanje in ogrevanje vode (10 %), gospodinjski aparati in razsvetljava (13 %), za vse drugo skupaj pa je porabimo 7 % energije. Med energetskimi viri je v gospodinjstvih najbolj priljubljeno kurilno olje, še vedno najpogostejši način ogrevanja bivalnih prostorov. Največji porabniki elektrike so električni grelniki, nato hladilnik in zamrzovalnik, električni štedilnik, luči in pralni stroj.
Pri izgorevanju fosilnih goriv - nafte, premoga in plina - nastajajo žveplov oksid, dušik in ogljikov dioksid. .

Rezultat tega onesnaženja nista samo kisli dež in onesnažen zrak, ki vplivata na naše zdravje. Vedno hitrejši je tudi učinek tople grede s podnebnimi spremembami, ki povzročajo ekstremne vremenske pojave, naraščanje povprečne temperature in dvigovanje gladine morij

Energija, ki jo porabijo gospodinjstva kot elektriko, predstavlja približno četrtino vse porabljene električne energije v Sloveniji. Poraba iz leta v leto narašča, trenutno pa povprečno gospodinjstvo porabi okoli 4.000 kWh električne energije na leto. Ker ob proizvodnji vsake kilovatne ure električne energije nastane okoli pol kilograma ogljikovega dioksida, pomeni, da slovenska gospodinjstva v ozračje sprostijo okoli 1,3 milijona ton CO2 na leto. Cena elektrike bi bila vsekakor veliko višja, če bi vključevala strošek za odpravljanje škode, ki je bila povzročena med proizvodnjo električne energije.

Vsako gospodinjstvo si bo moralo zelo hitro postaviti dve ključni vprašanji. Kako zmanjšati porabo energije? Kako izkoristiti katerega izmed obnovljivih virov energije: veter, sonce, biomaso, geotermalno energijo, toplotne črpalke?

Nasvet: Preverite zamrzovalnike in hladilnike - Največja porabnika elektrike sta namreč prav hladilnik in zamrzovalnik. En sam milimeter ledu namreč pomeni nekaj odstotkov večjo porabo energije

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU