NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-pomarancePomarančne lupine uporabljamo in uživamo v mnogo različnih kombinacijah, vendar pa se le malokdo zaveda, da vsebujejo skrito nevarnost. Analiza, ki jo je opravil neodvisni laboratorij je pokazala, da je bila pri vsaki pregledani pomaranči presežena dovoljena meja vsebnosti pesticidov.

Za večino kemikalij, ki so jih našli, se predvideva, da povzročajo raka, polovica jih je v Veliki Britaniji prepovedana za uporabo, več kot tretjina pa presega evropske in britanske meje nevarnosti.

 

Dva izmed pesticidov, ki sta prepovedana v Veliki Britaniji, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za izredno nevarna. Karbofuran naj bi škodil živčnemu in reproduktivnemu sistemu, lahko pa tudi povzroča glavobol, potenje, slabost, diarejo, bolečine v prsnem košu, zamegljen vid, tesnobo in slabost mišic. Za metidation pa se sumi, da povzroča raka, lahko pa tudi slabost, bruhanje, diarejo in bolečino v trebuhu.

V pomarančah so odkrili šest rakotvornih pesticidov. Odbor, ki so ga kritizirali zaradi prevelike popustljivosti v zvezi s pesticidi, priznava, da "so bili okviri varnosti spodkopani", a dodaja, da "ni nobenih pričakovanih skrbi za varnost uživalcev."

 nasveti-za-zdravo-zivljenje-pomarance

Komite za ukrepanje glede pesticidov (Pesticides Action Committee) protestira, da je odbor prišel do teh rezultatov na podlagi predvidevanja, da ljudje ne jedo veliko lupine, kjer je zgoščena večina strupov.

Pomislite, koliko lupine se porabi pri kuhanju, še posebej v času novoletnih praznikov.

Nasvet: izogibajte se uporabi pomarančne lupine; mnogi jo namreč uporabljajo za izboljšanje okusa jedem, zato jo dodajajo v juhe, omake, peciva…Bolj zdrava bo jed, če lupine pomaranč ne boste uporabljali.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU