NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Oblačila za vse vremenske priložnosti vsebujejo visoke vrednosti fluoriranih onesnaževal. To je razvidno iz raziskave, ki sta jo naročili okoljski organizaciji na Švedskem. Pričujoča raziskava je prva te vrste, organizaciji pa pozivata politike in proizvajalce, da se zavzamejo za zaščito potrošnikov.
Vzorci jopičev za vse vremenske priložnosti, ki so izdelani iz materialov Fine Tex DuPont Teflon, GoreTex Pac Lite, Helly Tech, TCS Water in Dermizax, je analiziral Norveški institut za raziskave zraka (Norwegian Institute for Air Research - NILU), eden vodilnih laboratorijev v svetu za tovrstne analize kemikalij.

Kemikalije, ki so jih našli v visokih koncentracijah, so obstojne in se nalagajo v živih organizmih. Znano je, da imajo te snovi škodljiv učinek na plodnost in delovanje hormonskega sistema pri sesalcih. Omenjene, za okolje toksične snovi lahko najdemo številnih prostoživečih živalih, kot so severni medvedi, pa tudi v človeku. Nekatere od teh kemikalij v naravi takoj razpadejo, vendar so njihovi razgradnji produkti pogosto podobni izvorni snovi in včasih še bolj škodljivi.

“Raziskava je pokazala skrb vzbujajoče vsebnosti kemikalij v oblačilih, ki jih otroci in odrasli nosimo vsak dan. V najhujšem primeru lahko snovi povzročijo zelo veliko škodo zdravju in okolju. Dejstvo, da o teh kemikalijah zelo malo vemo, zadeve še poslabša” sta komentirala predsedujoča obeh okoljevarstvenih organizacij Lars Haltbrekken in Mikael Karlsson.

nasveti-za-zdravo-zivljenje-kemikalije-oblacila

Onesnaževala, ki izvirajo iz impregniranih sredstev za vodoodporna oblačila, se razširjajo preko zraka in vode. Čeprav je že nekaj časa znano, da so te kemikalije prisotne v impregniranih sredstvih za vodoodporna oblačila, ni na razpolago nobenih informacij, katere zaščitne znamke uporabljajo omenjene kemikalije in v kakšnih koncentracijah ter v katerih oblačilih. Ker pa se od proizvajalcev ne zahteva, da navedejo sestavo kateregakoli impregnacijskega sredstva, potrošniki in prodajalci niso seznanjeni s kemikalijami, ki jih ti izdelki vsebujejo. Zaenkrat ni bilo sprejetih še nobenih političnih odločitev za zaščito potrošnikov.

“Politiki se morajo soočiti s svojo odgovornostjo in prepovedati nevarne kemikalije ter njihovo uporabo v potrošniških izdelkih. Poleg tega bi morali proizvajalci in trgovci tekstila in oblačil samoiniciativno opustiti uporabo vseh vodoodpornih obdelav, ki vsebujejo nevarne kemične snovi. Pri nakupu oblačil velja posvetiti večjo pozornost materialom in kemični obdelavi v procesu izdelave, saj ima naraščajoče število hudih obolenj tudi svoje razloge.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU