NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-pitna-voda-kaplja

Slovenci za zalivanje vrtov letno porabimo približno 60 milijonov litrov pitne vode, kar je izjemno drago razkošje! Poglejmo, na kakšen način se lahko lotimo zmanjšanja porabe pitne vode.
Voda je namreč najpomembnejše živilo
Recikliranje odtočne vode je ena izmed novih metod, ki poleg že uveljavljene uporabe deževnice, zahteva modernizacijo hišne tehnike. K odtočni vodi ne prištevamo odpadnih voda, ki vsebujejo fekalije ali težje obremenjenih kuhinjskih odpadnih vod. Pač pa sem štejemo vodo, ki odteka iz kopalne kadi in izpod prhe, in deloma tudi vodo, ki odteče iz umivalnika in pralnega stroja.
Te vode je v gospodinjstvih dnevno približno 55 litrov po osebi, ki se s posebno metodo obratovalne vode (Betriebswasser) predela, da je naknadno znova uporabna. Z njo lahko kasneje splakujemo stranišča, zalivamo vrt ali jo uporabimo za čiščenje in tako privarčujemo s pitno vodo. Sistem deluje povsem enostavno
Zaenkrat potrebuje naprava za odtočno vodo posebno napeljavo, da zajame odtočno vodo in iz nje pridobljeno obratovalno vodo na novo razporedi. Instalacijo, ki stane približno 4000 evrov, je najenostavneje napeljati v novogradnjo. Načeloma se napeljava izplača v vseh tipih stavb, tako v eno- ali dvodružinski hiši, pa vse do hotelov, večstanovanjskih zgradb, domov za upokojence, kopališč in obratov. V sami reciklirni napravi se odvija večurni prečiščevalni proces. Sprva prispe odtočna voda v usedalno kad, kjer se nalagajo primesi (denimo tekstilna vlakna, lasje). Sledi biološko čiščenje in po tem postopku se voda obseva še z ultravijolično svetlobo, da se v njej uničijo bolezenske klice. Končni produkt je obratovalna voda, ki po kakovosti ustreza zahtevam Evropske skupnosti za čiste kopalne vode, in se skladišči v rezervoarju, od koder se porablja denimo za straniščno splakovanje, od tam pa steče v kanalizacijo.
S tovrstno napravo za recikliranje vode lahko v štiričlanskem gospodinjstvu letno prihranimo do 50 odstotkov pitne vode.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU