NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-detergentRADIO ŠTAJERSKI VAL
OKOLJSKI NASVETI ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

Detergenti so najpomembnejša pralna sredstva, ki ob dodajanju vode omogočajo odstranitev umazanije. Proizvajalci in prodajalci pošiljajo na trg vedno nove kemične izdelke, med njimi tudi čistila in jih razglašajo za učinkovite. O tem, kako uporaba teh snovi vpliva na nas in na naše okolje, oglasi ne govorijo. Na leto porabi povprečna družina toliko kemičnih čistil, da bi z njimi lahko napolnili veliko kopalno kad. Vsa ta količina čistil..tudi  do 200 litrov strupenih snovi,  preprosto po uporabi preide v odtok.

Kemikalije onesnažujejo okolje ter škodujejo naravi in našemu zdravju. Skrb za čistočo tako žal pogosto pomeni zgolj prekladanje nesnage z enega mesta na drugo. Skorajda vsa kemična čistila, ki jih uporabljamo doma, so povezana s škodljivimi učinki. Veliko jih je naravo močno onesnažilo, še preden ste jih sploh odprli:…. že med proizvodnjo.  Obremenjevanje okolja dodatno povečuje embalaža, torej materiali, iz katerih so narejene posode za čistila. Onesnaževanje potem nadaljujemo še sami, ko te izdelke uporabljamo doma. Kemična čistila so namreč sestavljena tako, da učinkujejo v trenutku, zato so močno koncentrirana in posledično tudi škodljiva. Danes si življenja brez kemikalij ne znamo več predstavljati. V nekaj desetletjih je človek razvil okoli 100.000 kemikalij za nadzor nad boleznimi, povečanje proizvodnje hrane in lajšanje vsakdanjega življenja. Najdemo jih v vrsti izdelkov za široko potrošnjo, v  šamponih, parfumih, osveževalcih zraka, peni za britje ipd.
Znanstveni izsledki kažejo, da je rak najpogostejši vzrok smrti ljudi pred 65. letom starosti in da je 75 %  rakavih obolenj povezanih s kemikalijami. Beležimo 1-odstotno rast primerov raka pri otrocih in dvakratno povečanje števila otrok z levkemijo. V zadnjih 15 do 20 letih se je podvojilo število alergij pri odraslih, simptome astme ali alergij kaže tudi 10 % otrok, eden od sedmih pa oboleva za astmo. V Evropi 15 % parov ne more imeti otrok, saj se je v zadnjih petdesetih letih drastično povečalo število neplodnih moških, predvsem na območjih, onesnaženih s kemikalijami.
V prid izboljšanja zdravja je Češka  prepovedala proizvodnjo in prodajo praškov za perilo, ki vsebujejo fosfate, z namenom, da bi se borila proti onesnaženju voda. Ministrstvo za okolje pravi, da je bil ukrep potreben, saj se je prostovoljni dogovor z industrijo, da bi zmanjšali fosfate v čistilih, izkazal za neučinkovitega.

Kaj lahko storimo sami? Uporabljamo manj čistil in bodimo pozorni na oznake o njihovem škodljivem delovanju

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU