NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Kemikalije imajo v človekovem življenju pomembno vlogo. Večina tistih, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, ni nevarna, če jih le pravilno uporabljamo in njihove ostanke pravilno odvržemo, kar se v praksi pogosto ne dogaja. Takšno naše obnašanje povzroča, da tudi nekatere nenevarne snovi postanejo nevarne, tako za naše življenje kot tudi za širše okolje. Zaradi tega jih pogosto povezujemo in pojmujemo s "strupi", čeprav so dejanski strupi tiste kemikalije, ki povzročajo bolezni ali smrt tudi ob stiku ali zaužitju zelo majhnih količin.

Tveganje, kateremu smo lahko izpostavljeni ob nepravilnem ravnanju s  kemikalijami, ne glede na to ali jo uporabljamo v vsakdanjem življenju je glede na okoliščine različno. Snovi so lahko eksplozivne, vnetljive, rjaveče, strupene, itd. Nekatere pa so lahko nevarne tudi zaradi lahkega kontakta z drugimi  snovmi ali objekti v okolici.

Strupenost, kot lastnost teh snovi ima poseben pomen. Razlikujemo dve vrsti strupenosti. Tako imenovana akutna strupenost se pojavlja v primerih, ko smo na enkrat izpostavljeni vplivu večje količine ene ali več teh snovi . Na drugi strani, lahko kronično strupenost povzročajo snovi, katerih vplivi se ponavljajo v daljšem času, ob relativno nizki intenziteti dejstva kemikalije .

Ljudje smo v vsakdanjem življenju, doma, lahko izpostavljeni predvsem kronični strupenosti. Ta se kaže na dva načina: kot vplivi različnih izhlapevajočih substanc in kot vplivi različnih čistilnih sredstev ter praškov za pomivanje posod in perila.

Izhlapevajoče substance lahko ločimo po dveh različnih kriterijih: po uporabnosti in glede na snovi, ki jih vsebujejo. Po kriteriju uporabnosti, izhlapevajoče substance lahko razdelimo v osvežilce zraka, spreje proti mrčesu in substance iz kemičnih čistilnic.

Osvežilci zraka in spreji proti mrčesu so danes najbolj razširjeni onesnaževalci v stanovanjih, saj vsebujejo kot glavno sestavino para-diklorobenzen. Relativno hitro izhlapevajo. Ob vdihu visokih koncentracij para-diklorobenzena lahko čutimo glavobole, slabost in vrtoglavico. Ugotovljeno je da je prav ta eden izmed najbolj nevarnih potencialnih povzročiteljev rakastih obolenj. Ob uporabi te skupine substanc se stranskih učinkov pogosto ne zavedamo, saj navodila proizvajalcev pogosto posebej ne izpostavljajo nevarnih vsebujočih substanc ali pa takšnih ali drugačnih navodil sploh ne preberemo.


Naslednjič bomo preverili, kje vse moramo biti pozorni doma na nevarne snovi, ki imajo negativne vplive na zdravje.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU