NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Okoljsko raziskovalni zavod - ORZ - NasvetiKaj boste popili, je pogosto vprašanje.. Zadnjih nekaj mesecev v državah po svetu poteka preverjanje možnosti tvorbe procesnega onesnaževala benzena in merjenje njegove vsebnosti v osvežilnih brezalkoholnih pijačah, ki nastane kot posledica interakcije med za uporabo dovoljenim konzervansom benzojeva kislina (E 210) oz. njenih Na, K in Ca soli (E 211 – 213) ter naravnim vitaminom C v proizvodnji osvežilnih brezalkoholnih pijač. Kot dodatni dejavniki, ki so soudeleženi pri tvorbi benzena v osvežilnih brezalkoholnih pijačah, so še izpostavljenost svetlobi in višjim temperaturam, znižana vsebnost sladkorja (»light« pijače), nizka vrednost pH, prisotnost kovinskih ionov kot katalizatorjev. Prav tako je zaradi dolgih rokov trajanja pijač, tvorba benzena v njih časovno podaljšana.


Prve informacije o problematiki tvorbe benzena v osvežilnih brezalkoholnih pijačah segajo v začetek 90 let. Takratno mnenje je bilo, da so koncentracije nastalega benzena v osvežilnih brezalkoholnih pijačah minimalne in z vidika prehranske izpostavljenosti benzenu, ob upoštevanju drugih virov izpostavljenosti, zanemarljive.

Benzen je zdravju škodljiva kemikalija, saj je prepoznan kot karcinogen in mutagen za človeka, zaradi česar ni možno postaviti varnega praga izpostavljenosti. V okolju je prisoten kot industrijsko, procesno in prometno onesnaževalo (izpušni plini), pojavlja se tudi kot naravna posledica vulkanskega gorenja. Naravno je prisoten v nekaterem sadju (brusnice, banane in drugo tropsko sadje), kavi, žganih pijačah, v živilih živalskega izvora (meso, jajca, ribe, sir) pa običajno kot posledica onesnaženja okolja ali nekaterih tehnoloških postopkov proizvodnje.

V prid zmanjšanja onesnaževanja okolja bo v sredo, 14. junija v Slov. Konjicah svoja vrata odprl REGIONALNI INOVATORSKI  CENTER ZA ŠTAJERSKO, ki bo specializiran center za ekologijo s ciljem, da nova znanja tudi v praksi povečajo 

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU