NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-zbiranje-bioloskih-odpadkovBiološki odpadki zavzemajo več kot 25 odstotkov gospodinjskih odpadkov, Če jih bomo zbirali ločeno, bomo zmanjšali količino odpadkov med svojimi mešanimi odpadki v zabojniku in na odlagališču, kjer se odlagajo odpadki, ki jih ni mogoče predelati.
Manj bioloških odpadkov na odlagališču pomeni tudi manj toplogrednih plinov,
Zbrane biološke odpadke so po zakonodaji dolžni izvajalci javnih služb in določena podjetja predelali v kompost, saj  ga lahko tako vrnemo v naravni snovni krog; tako bomo preprečili onesnaževanje narave.

KATERI ODPADKI SO BIOLOŠKI?

KUHINJSKI ODPADKI, med katere spadajo zelenjavni odpadki (čebulni in krompirjevi olupki, odpadki solate, zelja, redkve, itd.), olupki in ostanki sadja, kavna gošča ter kavni filtri, čaj in čajne vrečke, ostanki hrane, jajčne lupine, pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez tekočin in embalaže), papirne vrečke za sadje in zelenjave, papirnati robčki itd.

VRTNI ODPADKI, med katere spadajo rože, pokošena trava, listje, rezano grmičevje in veje,  plpplevel, stara zemlja lončnic in podobno.
V okviru opravljanja javne službe morajo podjetja zagotoviti ločeno zbiranje in prevzemanje bioloških odpadkov v naseljih z več kot 2000 prebivalci.
V ta namen zato poleg posod za mešane komunalne odpadke namestijo posode za biološke odpadke (običajno rjave barve), velikosti 80, 120 ali 240 litrov.

Ker imajo prebivalci na podeželju možnost, da se odločijo ali bodo biološke odpadke sami kompostirali ali pa jih odlagali v rjave posode, se je v praksi izkazalo zelo motivacijsko, da  tisti, ki se odločijo sami kompostirati biološke odpadke prejmejo priročne kuhinjske zabojnike za ločevanje teh odpadkov in po simbolični ceni kupijo kompostnik.

Za kompostiranje na lastnem vrtu se lahko odločijo tisti občani, ki imajo vrt ali zelenico, katerega velikost mora zagotavljati postavitev kompostnika v razdalji najmanj 5m od sosednjih stanovanjskih stavb ali javnih površin. Za lastno kompostiranje se lahko odločijo tudi stanovalci več družinskih objektov, ki lahko sami kompostirajo biološke odpadke, če s lastnim kompostiranjem pisno soglašajo vsi stanovalci objekta.

V okviru projekta Okoljskega svetovanja in informiranja,  ki ga podpira MOP, bomo v posameznih lokalih skupnostih izvedli t.i. »šole kompostiranja« in brezplačno izobrazili svetovalce za komopstiranje.
Biološki odpadki namreč povzročajo največji problem, če so pomešani med odpadke, ker onesnažijo odpadno embalažo, ki bi jo sicer  lahko predelali. Onesnažena odpadna embalaža pa žal konča na odlagališčih in zato so po Sloveniji odlagališča polna odpadkov, ki tja sploh ne sodijo, tudi biološki odpadki NE.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU