NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-okolje-geni-rakPogosto se pojavljajo vprašanja, zakaj nekateri ljudje lahko zdravi dočakajo visoko starost, čeprav kadijo ali so izpostavljeni onesnaženemu okolju, drugi pa zbolijo za rakom, kljub temu, da živijo zdravo v zdravem okolju? Raziskave zadnjih nekaj let vse bolj potrjujejo predpostavko o pomembnem medsebojnem vplivu genov in okolja.
Govorimo lahko o več načinih tega medsebojnega vpliva. V primeru raka, lahko izpostavljenost okolju povzroči poškodbe tistih genov, ki so odgovorni za celično rast in regulacijo (iniciacija raka). Tu gre za neposreden vpliv okolja na gene. Lahko pa podedujemo gene, ki vplivajo na sposobnost našega organizma da inaktivira kemijske mutagene iz okolja ali na sposobnost popravljanja nastalih poškodb DNK. Zaradi razlik v določenih genih smo torej lahko bolj ali manj občutljivi za nastanek raka. Osnovni problem so mutacije, razumevanje njihovega nastanka in vloge pri nastanku bolezni. Mutacije povečujejo genetsko obremenjenost in povzročajo tveganje za nastanek raka. Nastanejo zaradi poškodb DNK ali pa zaradi napak pri podvojevanju DNK in/ali segregaciji kromosomov. Do neke mere nastajajo spontano, pri izpostavljenosti genotoksičnim dejavnikov, pa se njihova pogostnost lahko močno poveča. Ker vsaka poškodba DNK lahko privede do mutacije so organizmi razvili vrsto celičnih mehanizmov, ki te poškodbe odpravijo preden lahko povzročijo probleme.Ti mehanizmi so bili verjetno ključnega pomena za obstanek življenja na Zemlji. To, da obstajajo sistemi za popravljanje poškodb DNK pomeni, da ljudje lahko toleriramo določeno raven izpostavljenosti genotoksičnim dejavnikom, vendar se vedno ne znamo opredeliti varnih mej izpostavljenosti.
Ker genotoksični dejavniki predstavljajo zdravstveno tveganje, so razvili vrsto metod, ki omogočajo njihovo detekcijo - prepoznavanje, nekatere metode omogočajo tudi ugotavljanje načina delovanja. Problem je, da nobena metoda ni idealna.
Kljub temu, da danes veliko vemo o tveganjih zaradi genotoksičnih dejavnikov, pa je uporaba tega znanja v praksi mnogo zahtevnejša od samega raziskovanja. Težave s katerimi se pri tem soočamo so predvsem: znanstvena nezanesljivost, razlike med dejanskim in opaženim tveganjem in stvarnost analiz tveganja in koristi.
Povzeto po: © Univerza v Novi Gorici, dr. Metka Filipič 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU