NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-biodizelNemčija – in z njo Evropska unija – je tudi sicer država, ki velja za vodilno pri uvajanju biodizla v vsakdanjo uporabo. Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) so se svetovne zmogljivosti za proizvodnjo biodizla med letoma 1999 in 2003 potrojile. Tega leta so ga v svetu proizvedli dobro milijardo litrov, od tega 44 odstotkov v Nemčiji.
Po mnenju opazovalcev je povsem mogoče, da bo EU obsežne subvencije, ki jih zdaj namenja pridelavi sladkorne pese, preusmerila v vzgojo poljščin, ki bi lahko tudi v naših podnebnih razmerah omogočile predelavo v biogoriva po konkurenčnih cenah.

Biodizel narejen iz rastlinskega olja ima sledeče prednosti:biodizel_co2_kroga) ima pozitivno energetsko bilanco, kar pomeni, da rastlina ko raste sprosti več kisika, kot pa ga   porabimo pri zgorevanju tega olja. Z drugimi besedami - zemlje ne spreminja v toplo gredo
- izpušni plini, ki nastanejo pri zgorevanju so večinoma neškodljivi (z izjemo NOx, ki jih je toliko kot pri zgorevanju zemeljskega olja)

b) biodizel ima boljše mazalne lastnosti kot nafta, zato se motorni deli manj trošijo
c) hitrost zgorevanja plamena je nižja, zato motor manj "klenketa", posledica je manjša obremenitev batov in ležajev
d) biodizel se lahko izdeluje iz oljne ogrščice, oljne repice ipd, kar bi lahko bila velika spodbuda za kmetijstvo

Vendar pa ne smemo pozabiti na negativne plati - zaradi njih pri nas biodizla ni (oz je samo na papirju in v medijih), v tujini pa je marsikje spodbujan z davčno stopnjo nič, vendar količinsko omejen:

Biodizel, ki velja za najbolj obetavno alternativno gorivo, vsekakor ni dokončna ekološka rešitev (več v odstavku o njegovih lastnostih), poleg tega pa za njegovo izdelavo potrebujemo metanol, ki ga pridobivajo predvsem iz zemeljskega plina, torej fosilnega goriva.

Kam pa vi odložite odpadno jedilno olje?

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU