NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-kompostiranjeLočeno zbiranje komunalnih odpadkov ali sortiranje mešanih komunalnih odpadkov je smiselno le, če se posamezne sestavine uporabi kot sekundarne surovine ali se jih termično obdela Za predelavo sestavin odpadkov je treba imeti ustrezno predelovalno industrijo za papir, steklo, plastiko, kovine in kompost, in to dovolj blizu virom odpadkov, ker so sicer stroški prevoza odpadkov preveliki.Medtem ko predelava odpadnega papirja, stekla, plastike in kovin poteka v obstoječih tovarnah, kjer so odpadni materiali v določenem deležu celo nujni za proizvodnjo, pa je treba za predelavo organskih odpadkov postaviti nove obrate - kompostarne. Praviloma so tudi za sežig – termično obdelavo komunalnih odpadkov potrebne posebne naprave, čeprav preizkušajo tudi možnost sežiga nekaterih vrst odpadkov v različnih visokotemperaturnih procesih - cementarnah, opekarnah, energetskih objektih, kotlovnicah idr.

ZAKAJ KOMPOSTIRATI ORGANSKE ODPADKE

Kompostiranje odpadkov lahko primerjamo z nastankom humusa v naravi, ki nastane iz odpadkov pod vplivom delovanja mikroorganizmov. V komunalnih odpadkih je okoli 30% biološke frakcije, ki jo je mogoče kompostirati. Ob sortiranju odpadkov bi bilo mogoče zbrati v Sloveniji okoli 50 kg te frakcije na prebivalca letno, prišteti pa je potrebno še odpadke, ki nastanejo pri čiščenju parkov, tržnic, javnih površin idr. Zelo pomembna je priprava pravilne mešanice odpadkov za kompostiranje, v kateri je določena tudi velikost delcev, v njej pa ne sme biti nevarnih odpadkov. Pri kompostiranju sta zelo pomembna tudi vlažnost in prezračevanje.
Postopek kompostiranja ima štiri glavne faze: priprava odpadkov (izločanje motečih snovi, sejanje, drobljenje, homogeniziranje), glavno kompostiranje, odležavanje, obdelava produkta (sejanje, dodajanje aditivov, embaliranje).
Proces kompostiranja se prične z razkrojem odpadkov, pri čemer se najprej razmnožijo mikroorganizmi, ki porabijo lahko razgradljive sladkorje, škrob in beljakovine, kasneje pa prično razkrajati delce lesa in celuloznih vlaken. To je proces mineralizacije, pri katerem se sprošča toplota. Proces nato poteka prek vmesne faze, v kateri se pod vplivom mikroorganizmov in drobnih živalic masa dokončno razkroji in nato v fazi zorenja dobi končno obliko. V tej fazi se začno v kompostu združevati minerali in organske spojine v humusni drobir.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU