NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Okoljsko raziskovalni zavod - ORZ - NasvetiZa ravnanje z odsluženimi elektronskimi odpadki, kot so star hladilnik, pralni stroj, mobilni telefon, električne in elektronske igrače, fen, budilka, računalnik, oprema za zabavno elektroniko, bo odslej potrebno poskrbeti drugače, nič več namreč ni dovoljeno teh odpadkov odlagati med mešane komunalne odpadke.


Osnovni razredi, kamor uvrščamo proizvode EE oopreme:

  • -velike gospodinjske naprave
  • -male gospodinjske naprave
  • -oprema za inf. tehnol.(IT) in telekomunikacije
  • -oprema za zabavno elektroniko
  • -oprema za razsvetljavo
  • -električna in elektronska orodja
  • -igrače, oprema za prosti čas
  • -medicinske naprave
  • -instrumenti za spremljanje in nadzor
  • -avtomati 

Še letos bo v Sloveniji stopila v veljavo nova zakonodaja na tem področju. Odpadne električne in elektronske odpadke (OEEO) bo potrebno ločeno zbrati, kar bo omogočilo njihovo reciklažo. Občani lahko tudi v bodoče tovrstne OEEO oddate  brezplačno v zbirnem centru, ki vam je najbližji.
Stare hladilnike, zamrzovalne skrinje, TV, gospodinjske aparate v podjetjih, ki prevzemajo te odpadke pripravijo na reciklažo. Proizvajalci teh naprav so dolžni plačati okoljsko dajatev, ki je kot strošek  vključena v ceno proizvoda, zato bo pomembna reciklabilnost električne/elektronske naprave. Slovenija mora kot nova članica EU do avgusta 2007 zbrati 4 kg tovrstnih gospodinjskih odpadkov na prebivalca na leto, kar znese 8000 ton. Po sedanjih podatkih se iz gospodinjstev ločeno zbere cca. 2 kg teh odpadkov na prebivalca v obliki kosovnih odpadkov, med njimi pa še ni ločeno zbranih malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, svetilk, igrač in opreme za prosti čas. Količina odpadkov OEEO narašča 4x hitreje v primerjavi z drugimi vrstami odpadkov, zato je skrb za reciklažo zelo pomembna. Raziskava je pokazala, da vsako gospodinjstvo razpolaga z najmanj 15 različnimi vrstami EEO, ki se v določenem obdobju pojavi kot odpadek. V Sloveniji bo družba za ravnanje s tovrstnimi odpadki reciklirala TV, telefone, hladilnike, štedilnike, računalnike, fotokopirne stroje, fotoaparate, antene, električne oddeje…spisek te opreme je zelo dolg. 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU