NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Plastika je zelo uporabljan material. Poleg uporabe za različna ohišja za, na na primer, male gospodinjske aparate ali tehnične izdelke, se kar 42% vse proizvodnje plastike v svetu porabi za izdelavo plastične embalaže. V družbi SLOPAK smo v letu 2005 iz ekoloških otokov prevzeli kar skoraj 4300 ton odpadne plastične embalaže, kar pomeni preračunano v pollitrske plastenke za pijače, kar 100 milionov plastenk.

nasveti-za-zdravo-zivljenje-plasicna-embalaza

Plastiko sintetizirajo iz nafte. Nafta je naraven vir, ki je na svetu prisoten v omejenih količinah. Zato ob upadu ponudbe nafte cena takoj zraste, prav tako pa naraste cena plastičnih granulatov. Po nekaterih virih naj bi bili naftni vrelci v 30 do 100 letih prazni. Naraščujoča cena in omejena količina na eni in dolga razgradnja plastike na drugi strani, so dejavniki zaradi katerih postaja predelava plastike vedno bolj pomembna, tako iz komercialnega kot iz ekološkega vidika.

Z ustreznimi postopki izdelave lahko že uporabljeno plastiko pripravimo za ponovno uporabo za proizvodnjo različnih izdelkov. Od vrste tehnologije predelave odpadne plastike pa je odvisna kakovost recikliranih materialov in s tem njihova ponovna uporaba v čim večjem številu plastičnih proizvodov. Vendar je do kakovostne sekundarne surovine, ki nastane iz odpadne embalaže iz plastike zahtevna in dolga pot.

Zmleti in očiščeni delci odpadne embalaže se nato ponovno ekstrudirajo, kjer se jih termično obdela. S tem nastane cenejši, sekundarni granulat, nekateri strokovni viri ga, za razliko od granulata, ki nastane iz primarne surovine imenujejo regranulat.

Regranulat se nato lahko dodaja primarni surovini ali pa se iz njega izdela manj zahtevne izdelke kot so na primer ohišja za vžigalnike, cevi, vrečke…

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU