NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-e-odpadkiNe moremo si zamisliti današnjega sveta brez računalnikov. Računalniki so postali tako samoumevni in vsakdanji, da niti ne pomislimo, da se lahko v njih skriva velik ekološki problem.
Značilno za računalniško tehnologijo je, da zelo hitro zastara in postane neuporabna. Glede na vedno večjo rast števila računalnikov, ki so v uporabi, pa to v prihodnosti predstavlja zelo veliko količino strupenih odpadkov, ki jih je potrebno pravilno in skrbno uničiti ali reciklirati.
Vsak računalnik vsebuje okolju in ljudem zelo strupene stvari, med njimi najdemo težke kovine, kot so svinec in kadmij in predvsem mnogo živega srebra. Razni plastični sestavni deli pa ob nepravilni reciklaži (ponavadi plastična ohišja in ovoje žic kar zažgejo) sproščajo visoko toksičen dioksin. Pravilna in za okolje prijazna reciklaža je draga in zahteva zelo dobro usposobljene ljudi. Po raziskavah sodeč je 10 krat ceneje, če država pošlje takšne odpadke na Kitajsko ali v države tretjega

sveta, kot pa da bi jih pravilno reciklirali doma. Uporaba računalnikov pa konstantno narašča; v določenih državah ima računalnik doma že več kot 50 % gospodinjstev. V 4-6 letih računalnik zastara in postane neuporaben, vendar se ta trend stopnjuje in pričakovati je, da bo potrebno računalnike menjavati na 2-3 leta. Že sedaj pa na vsak novo izdelani računalnik eden zastara. Kakšne posledice za okolje in ljudi lahko imajo takšni odpadki pa so pred nedavnim odkrili aktivisti določenih okoljevarstvenih organizacij, ki so obiskali obrate za reciklažo računalnikov na Kitajskem. Določena mesta se dobesedno kopljejo v gorah plastike, žic, stekla monitorjev in strupenega pepela.
Slovenija ima kot države EU  sprejeto zakonodajo na področju ravnanja z odpadno elektroniko.

Ravnanje v praksi pa je odvisno od nas. Vsekakor se moramo pričeti zavedati resnosti takšnih problemov, njihovih vplivov na naše okolje in tudi naše zdravje. Poskušajmo se čimbolj izobraziti o ekoloških tematikah, večina problemov nastane zaradi nevednosti potrošnikov, ki problemov ne opazimo, ker jih niti ne poznamo.
Priporočamo vam, da spremljate informacije s področja ekologije, saj je v razvitem trendu ekološka usmerjenost velika prednost, zato se vedno več podjetij odloča za trajnostno proizvodnjo.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU