NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-ekoloske-zmoteEmbalaža je za potrošne izdelke tista komponenta, ki je najmanj racionalna, ki se predvsem želi prikupiti potrošniku in torej raje sledi javnemu mnenju kot stroki. Osveščenosti javnosti pred katastrofami je v zadnjem desetletju sledila poplava propagandnih dezinformacij in zloraba strahu za politične in ekonomske cilje. Embalaža, četudi je obroben ekološki problem, je dvignila daleč največ prahu. Večina diskusij je bila proti plastični embalaži. Zmanjševanje embalaže, ekotakse, zbiranje in recikliranje so privedli evropsko embalažno industrijo po letu 1990 v najhujše čase v zadnjih desetletjih. Posebno so preganjali plastično embalažo (na račun PVC), čeprav so si bili strokovni krogi edini, da je ravno plastična embalaža tudi ekološko najprimernejša. Vsaka embalaža onesnažuje okolje, toda brez lahke, neprodušne, odporne in poceni embalaže za hrano (plastika!) bi danes vladala lakota.

Izdelano in objavljeno je bilo preko 120 ekoloških bilanc, dokaj različnih. Daleč največ je pridobila plastika, ki se je iz najslabše ocene javnosti prebila na nesporno najvišje mesto. Zato se sedaj iz ekoloških razlogov uvajajo PE vrečke namesto papirnih, plastenke namesto steklenic in pločevink. Pregon plastike se je dokončno končal šele, ko se je razvedelo, da so akterje, populistične "ekologiste", dobro sponzorirali najprej razni skladi, kasneje pa tudi podjetja, ki jih je ogrožala prodorna plastika.
Ne le nov vrsti red primernosti embalaže (plastika, pločevina, aluminij, steklo, papir), zanimiv je tudi izračun, kakšna bi bila embalaža brez plastike. Teža bi porasla štirikrat, s tem prevozni stroški, volumen odpadkov 2,5-krat, poraba energije in cena bi se več kot podvojili. Nasprotno, če bi uporabljali le plastično embalažo, bi se onesnaževanje zmanjšalo. Plastika ne ogroža življenja in zdravja, klime, tal, vode, zraka, zalog surovin, kvečjemu polni deponije. Vendar ne bo več dolgo, saj jo bo mogoče zbirati v rumeno vrečo. Mešana plastika je idealna za energijsko reciklažo (daje 43 MJ/kg energije, papir le 18, steklo in kovine nič), kakor tudi za mehansko reciklažo (poraba energije 2 MJ/t, papir 4, steklo 20, Al 78, Fe 47).   

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU