NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

 

nasveti-za-zdravo-zivljenje-rumena-vrecaPrehod iz dosedanjega, prinašalnega sistema ravnanja z odpadki, ko so le nekateri imeli možnost ločevanja odpadkov na ekoloških otokih pomeni hkrati slovo od odlaganja vseh vrst odpadkov v skupni kontejner. Nov, individualni sistem gospodarnega ravnanja z odpadki prinaša »rumena vreča«. 

Zakaj je zamenjava sistema ravnanja z odpadki tako nujna? Zahteve zakonodaje v zvezi z odlaganjem odpadkov postajajo iz leta v leto bolj ostre in jih z dosedanjim sistemom ravnanja z odpadki ne moremo izpolnjevati.

Cilj evropskih poslancev je, da od leta 2020 dosežejo prepoved odlaganja vseh odpadkov, ki jih je možno reciklirati, to pa bo mogoče le z doslednim ločevanjem odpadkov na mestu njihovega nastanka. Rumena vreča predstavlja učinkovito orodje za dosego tega cilja. V pilotnem projektu zbiranja odpadne embalaže v rumeno vrečo, je bilo dokazano, da lahko na ta način zberemo skoraj 7-krat več odpadne embalaže v primerjavi z zbiranjem na ekoloških otokih.

Ugotovitve Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) kažejo, da na odlagališčih konča več kot 65 % odpadne embalaže, ki bi jo lahko ponovno uporabili, če bi bila zbrana ločeno. Rumena vreča je poleg tega, da je bolj učinkovit sistem zbiranja odpadne embalaže kot ekološki otoki, tudi bolj fleksibilen in do uporabnika prijaznejši sistem, ker:

  • omogoča ločeno zbiranje odpadne embalaže prav v vsakem gospodinjstvu,
  • uporabniki polne rumene vreče nastavijo kar na domačem (individualnem) odjemnem mestu,
  • embalaže ni potrebno razvrščati, ker v eno vrečo zbiramo vso odpadno embalažo (papirnato, kovinsko, plastično in sestavljeno) hkrati,
  • in nenazadnje uporabnikom poveča lastno zadovoljstvo, da so naredili nekaj za ohranitev naravnih virov in zmanjšali količino odpadkov, ki se odložijo na odlagališče.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU