NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Okoljsko raziskovalni zavod - ORZ - NasvetiPotreba po ločevanju odpadkov zahteva tudi primerno urejen kotiček za recikliranje doma. Odpadke je potrebno na mestu nastanka ločiti, zato je potrebno poskrbeti za prostor rumene vreče, bioloških odpadkov in preostanka mešanih odpadkov. Potrebujemo tudi prostor, kjer bomo shranjevali steklo, papir in karton. Takšen ekološki kotiček je zelo praktičen in poučen za otroke, pa tudi za naše goste. Bodimo praktični in izvirni, naj ureditev takšnega kotička ne prinaša dodatnega stroška.

 

Katere odpadke bomo dnevno ločevali? Embalažo, biološke odpadke, papir in steklo.  Vsakodnevni odpadki, ki jih ne moremo razvrstiti v nobeno od teh štirih kategorij (kot so npr: papirnate brisače, papirnati robčki, razbita steklovina, pometki, sanitetni material, higienski vložki, gobice in krpe za pomivanje posode in čiščenje in podobno) sodijo med mešane odpadke.

 

Odpadno embalažo zbiramo v rumeno vrečo. Praktično je, če imamo rumeno vrečo spravljeno v kleti, garaži, na balkonu, v kuhinji ali njeni bližini pa imamo manjši koš ali kar manjšo vrečko v katero sproti zbiramo embalažo in jo po potrebi spraznimo v rumeno vrečo.
Za zbiranje odpadnega papirja bo prav prišla plastična gajbica od sadja ali zelenjave, kartonska škatla ali košara primerne velikosti in oblike.

nasveti-za-zdravo-zivljenje-koticek-recekliranje-1  nasveti-za-zdravo-zivljenje-koticek-recekliranje-2  nasveti-za-zdravo-zivljenje-koticek-recekliranje-3

 

Za odpadno steklo (predvsem steklenice in kozarci za vlaganje brez pokrovčkov) lahko uporabljamo kovinsko košaro odsluženega zamrzovalnika, vedro, plastični zaboj ali kaj podobnega.

 

Biološke odpadke (ostanki hrane, pokvarjena živila, čajne vrečke, kavna gošča, olupki od sadja in zelenjave...) zbiramo v vedru ali skledi s pokrovom, ki jo po potrebi odnesemo na kompostni kup, če imamo to možnost. Lahko pa jih zbiramo v namenski papirnati ali škrobni vreči, pod pogojem, da odpadki niso preveč mokri in jih kasneje skupaj z vrečo odnesemo na kompostni kup.

 

V kolikor bomo pridno ločevali omenjene skupine odpadkov, nam bo za mešane odpadke zadostoval zelo majhen košek, saj vanj praktično ne bomo imeli česa dati.

 

Na primernem mestu je koristno urediti še zbiralnik za nevarne odpadke, ki naj bo na varnem mestu, predvsem nedosegljiv otrokom. Tam zbiramo stara zdravila, odslužene baterije, kartuše in tonerje, ostanke lakov za nohte, barv, razredčil, embalažo strupov in podobnega. Te odpadke oddamo v akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali jih ob priliki oddamo v zbirnem centru za odpadke.

O režimu ločevanja odpadkov seznanimo vse družinske člane. Otroci lahko aktivno sodelujejo pri ureditvi kotička za recikliranje. Napišejo lahko za katere odpadke je  namenjen določen koš, zaboj oz. košara, lahko pa jih opremijo tudi s slikami odpadkov, ki v posamezen zbiralnik sodijo. Priporočamo vam, da v družini določite nadzornika, ki bo nadziral pravilno ravnanje z odpadki in se o odpadkih tudi pogovarjajte. Zagotavljamo vam, da v vaši družini odpadki ne bodo več problem.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU