NASVETI

English German Slovenian

donacija dohodnine
Donacija dohdnine

 

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

PO DOMOVIH ŽE DIŠI PO KROFIH IN FLANCATIH, OSTALO VAM JE ODPADNO OLJE, KAM Z NJIM?
Odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah, še zlasti v tem času, zaradi priprave pustnih dobrot,  nikakor ne sodi v straniščno školjko ali v vodovodni odtok. nasveti-za-zdravo-zivljenje-odpadno-olje
Odpadna jedilna olja je tudi  prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko tudi mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo na čistilnih napravah. Kjer le-teh ni, so posledice onesnaževanja dolgotrajne.
In kaj storiti s tem odpadkom, ki vam je ostal v ponvi po cvrtju?
Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke. Za večje imetnike tovrstnega odpadka (pekarne, šole) so pri zbiralcih  na voljo ustrezne posode, ki se tesno zaprejo. Ko napolnijo posodo, sporočijo zbiralcu in ta jim posodo zamenja z novo.
slika je simbolična

 Gospodinjstva imajo možnost oddati odpadno jedilno olje  preko celega leta v zbirnih centrih. Olja pa lahko oddate tudi ob akcijah zbiranja  nevarnih odpadkov enkrat letno.

ZAKAJ JE KORISTNO LOČENO ZBIRATI ODPADNO JEDILNO OLJE?

Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v bio-diesel. Iz enega litra olja nastane 90% bio-diesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

Postopek je dokaj enostaven: z reakcijo estrenja triacilgliceride (sestavine olj in maščob) s pomočjo alkoholov npr. metanola ali etanola preoblikujejo v estre.
Estri pridobljeni iz rastlinskih olj so goriva z visoko vsebnostjo kisika (do 10 %), zato so emisije pri zgorevanju zelo nizke. Biodizel se lahko uporablja samostojno, kot čisto gorivo, ali pa v zmeseh z dizlom. Za te zmesi se uporabljajo posebne oznake BXX, ki pomenijo % biodizla v zmesi dizelskega goriva.

nasveti-za-zdravo-zivljenje-krof

Če se boste peljali v koloni kamionov in bo v vaš avto pridišalo po svežih krofih ali ocvrtem krompirčku, potem veste, da dizlaš pred vami uporablja biodizel. V Sloveniji že nekaj let poteka  proizvodnja tega ekološkega goriva, poleg manjših predelovalcev je najbolj poznan obrat Oljarice Kranj in Pinus Rače.

Sedaj, ko se svet utaplja v boju za sleherno kapljico črnega zlata, postajajo alternativna goriva vse zanimivejša....še toliko bolj, še lahko s pravilnim ravnanjem odpadek koristno uporabimo.

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU