Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

zmansevanje-odpadkov/EWWR_logo_slo_lowres

V Evropski uniji se, poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov,  vedno bolj poudarja preprečevanje nastajanja odpadkov. V Sloveniji smo glede tega šele v začetni fazi, saj so nujne spremembe tako pri izdelavi izdelkov kot tudi pri okoljski ozaveščenosti prebivalstva. Že v samem gospodinjstvu se namreč lahko zmanjša količina odpadkov z izbiranjem izdelkov za večkratno uporabo, brez nepotrebne ali vsaj s povratno embalažo, dolgo življenjsko dobo in podobno. Prav tako pa je pomembno, da se zavedamo, da odpadki nastajajo ob vsaki naši dejavnosti, povsod, kjer smo: doma, v šoli, v podjetju. Torej: ključ rešitve je v vsakem od nas, saj odpadki ne nastajajo kar sami od sebe.

Lani je Evropska komisija, s podporo programa LIFE +, pričela z ozaveščevalno akcijo Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki bo letos potekal od 20. do 28. novembra. Namen ETZO, ki se mu je letos pridružila tudi Slovenija, je ozaveščanje o zmanjševanja odpadkov in sodelovanje pri zmanjšanju količine odpadkov po vsej Evropi. Pomembno je, da se prebivalci Evrope seznanijo s preprostimi ukrepi, ki jih lahko sprejemajo v vsakdanjem življenju kot prispevek za zmanjševanje količine odpadkov. Sporočilo ETZO prebivalcem je:
Vsak ukrep šteje! Vsak mora sodelovati!


V Sloveniji ETZOkoordinira Ministrstvo za okolje in prostor. Vsaka dejavnost mora biti prijavljena, uradno pa jo mora MOP tudi potrditi. Prijavite se lahko preko spletne strani MOP ali pa zaprosite za prijavnico preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..  Poslali vam bomo prijavnico, listino o sodelovanju in seznam kriterijev za potrditev akcije.

Kdo se lahko pridruži ETZO?

  • uprava/javni organ,
  • združenje/nevladna organizacija,
  • podjetje/industrija,
  • izobraževalna ustanova (šola, kulturni dom itd.),
  • drugo (na primer bolnišnica, dom za starejše, kulturna ustanova …).

 

 Datumi dejavnosti:

Dejavnost ETZO lahko poteka izključno v evropskem tednu zmanjševanja odpadkov: od 20. do vključno 28. novembra 2010. Z njo se lahko predstavijo tudi ukrepi (ali pa posledice ukrepov) za preprečevanje nastajanja odpadkov, ki so se izvajali pred evropskim tednom zmanjševanja količine odpadkov

Predlagana dejavnosti ETZO bodo lahko potrjene samo, če so osredotočena na eno ali več od naštetih vsebin:

  1. Preveč odpadkov: dejavnosti, katerih namen je ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvajamo ter dajanje poudarka preprečevanju njihovega nastajanja (dejavnosti, ki se tičejo ločenega zbiranja odpadkov ne pridejo v poštev).
  2. Boljša proizvodnja: dejavnosti, ki ozaveščajo o ukrepih (sprejetih v podjetjih in industriji) o zmanjšanju količine odpadkov, nastalih z gospodarsko dejavnostjo (in to ne samo z manj odpadki iz pisarn, temveč,  tudi z vključitvijo preprečevanja nastajanja odpadkov kot merila med oblikovanjem proizvoda in na vseh stopnjah proizvodnega procesa),
  3. Boljša potrošnja: dejavnosti, katerih namen je naučiti potrošnika, da ob vsakem nakupu skrbno razmisli o svoji izbiri in pomisli tudi na okolje (odločitev za proizvode za večkratno uporabo, za proizvode s skromnejšo embalažo ali brez nje, za najem namesto za nakup potrebnih pripomočkov, idr.),
  4. Daljša življenjska doba izdelkov: dejavnosti, katerih namen je opozoriti javnost, da  imajo proizvodi lahko drugo življenje;  dejavnosti, ki spodbujajo odlog nakupa novega proizvoda s popravilom ali ponovno uporabo starega; darovanje proizvodov, ki se ne uporabljajo več.
  5. Manj odvrženih odpadkov: dejavnosti, ki pokažejo različne rešitve, kako preprečiti odlaganje tako velike količine odpadkov v koš. (npr. pozornost pri upoštevanju datumov uporabe proizvodov, izdelava komposta, namestitev nalepk »Ne sprejemamo reklamnega materiala«, idr.).

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU