Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Orz - logo
Okoljsko raziskovalni
zavod

www.orz.si,
e: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Sp. Preloge 55
3210 Slovenske Konjice

    Evropski teden zmanševanja odpadkov

    
Ministrstvo-Okoljeinprostor-logo

www.mop.gov.si,
e: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dunajska cesta 48
1000 Ljubljana

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV (ETZO)

Ozaveščanje o možnostih zmanjševanja odpadkov je trend sodobne družbe

ETZO, širše poznan kot European Week for Waste Reduction (EWWR)  bo letos potekal od 20. do 28. novembra 2010 po vsej Evropi. Lansko leto ga je pričela izvajati Evropska komisija s podporo programa LIFE+. Gre za projekt Evropske unije, namenjen preprečevanju nastajanja odpadkov s poudarkom na okoljskem ozaveščanju in zmanjševanju količin odpadkov s premišljenimi nakupi in izbiro materialov z daljšo življenjsko dobo. V Sloveniji akcijo ETZO koordinira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki k sodelovanju vabi organizacije, društva, podjetja in ustanove.

V Okoljsko raziskovalnem zavodu iz Slov. Konjic smo v sodelovanju z MOP  pripravili ozaveščevalno akcijo, ki bo potekala na OŠ Pod Goro Slov. Konjice, v II. OŠ Rogaška Slatina in v prvem Centru ponovne uporabe v Sloveniji v Rogaški Slatini. V avli omenjenih šol bomo skupaj z mentorji in učenci šol pripravili praktični prikaz možnosti ponovne uporabe v vsakdanjem življenju,  šolski mediji bodo prikazali poučen spot o zmanjševanju odpadkov. Učenci bodo pripravili primere ponovne uporabe in jih razstavili za ogled. S prikazom zelene cene takšnih izdelkov bomo motivacijsko spodbudili otroke, zaposlene na šolah, starše in širšo javnost k možnosti zmanjševanja odpadkov v vsakdanjem življenju in odgovornejšemu potrošništvu.

Za vse, ki bodo želeli obiskati Center ponovne uporabe v Rogaški Slatini, bomo v tednu zmanjševanja odpadkov odprli vrata in prikazali izvajanje diagnostike in delovnih procesov ponovne uporabe. Na praktičnih primerih bomo prikazali, kako popraviti kolo, stol, torbo, športni rekvizit itd. in kako iz rabljene opreme, ki bi sicer končala med odpadki nastane nov izdelek s povsem novo funkcijo. Obiskovalci bodo imeli možnost, da v Center ponovne uporabe prinesejo rabljeno opremo, sodelujejo pri izvedbi postopka ponovne uporabe in se seznanijo z okoljskimi, zaposlitvenimi in socialnimi vidiki  ponovne uporabe s ciljem zmanjševanja odpadkov.

Akcija ETZO v naših krajih  je pomembna predvsem zato, da se kot prebivalci Evropske Unije seznanimo s preprostimi ukrepi, ki jih lahko izvajamo v vsakdanjem življenju kot prispevek za zmanjševanje odpadkov. Namen izvajanja dejavnosti ponovne uporabe je namreč opozoriti javnost, da lahko imajo proizvodi drugo življenje, zato nastane manj odpadkov. Sporočilo ETZO je:Vsak ukrep šteje! Vsak mora sodelovati! Več informacij na http://www.ewwr.eu/ in http://www.mop.gov.si.

Okoljsko raziskovalni zavod

Dr. Marinka Vovk

 

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU