Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

hranaV skladu s tematsko strategijo o preprečevanju nastajanja in recikliranju odpadkov, ki jo je komisija evropskih skupnosti sprejela decembra 2005, je dolgoročni cilj EU, da postane gospodarsko in okoljsko učinkovita družba recikliranja, katere cilj je izogniti se nastajanju odpadkov in uporabiti odpadke kot vire. Takšna usmeritev naj bi prispevala k temu, da se tokovi odpadkov preusmerijo stran od odlaganja, v razne oblike predelave, da se poveča delež in izboljšajo tehnologije recikliranja, ter delež kompostiranja in predelave odpadkov v energetske namene.

Kot vodilno načelo zakonodaje in politike preprečevanja nastajanja odpadkov in ravnanja z njimi se mora uporabljati petstopenjska hierarhija ravnanja z odpadki, ki določa:

1. preprečevanje nastajanja odpadkov, kar zajema kakršnekoli ukrepe, sprejete preden snov, material ali proizvod postane odpadek, ki zmanjšajo:

  • količino odpadkov, vključno s ponovno uporabo proizvodov ali podaljšanjem;
  • življenjske dobe proizvodov;
  • škodljive vplive nastalih odpadkov na okolje in zdravje ljudi; ali
  • vsebnost nevarnih snovi v materialih in proizvodih;

2. pripravo za ponovno uporabo;
3. recikliranje;
4. drugo predelavo (npr. predelavo v energetske namene);
5. odstranjevanje, pri čemer je odlaganje odpadkov na odlagališčih najslabša možnost, ki se uporablja samo v primerih, ko odpadkov ni možno predelati ali odstraniti na drug način.

 

 

orz-ekologija-okolje-cistoca-piramida

Rezultati sortirne analize OKP Rogaška Slatina d.o.o. za leto 2007 so pokazali, da je med mešanimi komunalnimi odpadki dobra 1/5 bioloških odpadkov (ostanki hrane).

 

orz-ekologija-okolje-cistoca-krog

Zavržena hrana ima kot ena izmed frakcij odpadkov velik potencial za zmanjšanje.
  • Ustrezna velikost porcij glede na starost otrok;
  • Poudarek na dobrih prehranjevalnih navadah in spoštljivem odnosu do hrane;
  • Pester jedilnik.

Poleg zavržene hrane je problem tudi odpadna embalaža.

  • Nakup živil v rinfuzi in večjih pakiranjih;
  • Umik nezdravih živil iz avtomatov (sladkarije, gazirane pijače…), ker posledično otroci ne pojedo malice oz. kosila ter nastajanja nepotrebnih odpadkov;
  • Pitje vode direktno iz pipe (vodne fontane) ali uporabo trajnih stekleničk (bidonov), ki jih vedno znova napolnijo;
  • Uporaba prtičkov iz blaga pri malici

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU