PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Use-Reuse


VZPOSTAVITEV POGOJEV ZA DELOVANJE MREŽE REUSE CENTROV Z ZELENIMI DELOVNIMI MESTI

Prijavitelj:

  • OKOLJSKO RAZISKOVALNI ZAVOD Slov. Konjice

Partnerji:

  • EKO-TCE d.o.o. Celje
  • Inštitut za okolje in prostor, Celje
  • Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Ljubljana

Trajanje projekta:

  • 48 mesecev

Vrednost projekta:

  • 803,350,00€


Pridruženi partnerji:

Simbio d.o.o. Celje, Mestna občina Velenje, Komunala Trebnje d.o.o.. Občina Miklavž na Dravskem polju, Komunala Kranj d.o.o, Snaga Ljubljana in  KAiJ d.o.o. iz  Dola pri Hrastniku.


use-reuse centriPridruženi partnerji so podpisali izjave o sodelovanju v projektu USE REUSE, s čimer prispevajo k uresničevanju temeljnega cilja projekta, na njihovih lokacijah bomo vzpostavili pogoje za delovanje novih REUSE centrov

Osnovna ideja projekta je vzpostaviti pogoje za prenos že preizkušene ideje REUSE centra iz lokalnega na regijski nivo, zagotoviti učinkovit sistem ponovne uporabe na 5 novih lokacijah pri pridruženih partnerjih v okviru zbirnih centrov za ločene odpadke, kjer bodo s pomočjo promotorjev ponovne uporabe vzpostavljeni osnovni pogoji za začetek delovanja REUSE centrov, ki jih bomo povezali v mrežo na nacionalnem in evropskem nivoju. Mreža novih 7-ih REUSE centrov v Savinjski, Podravski, Osrednjeslovenski, Zasavski, Gorenjski in Jugovzhodni Sloveniji bo omogočala nove zaposlitve tudi ranljivim skupinam, saj bomo projektni partnerji s strokovnim delom na področju razvoja inovativnih metod in tehnik za vključevanje ranljivih skupin na trg dela ponovne uporabe omogočili pokriti tržno nišo, ki v tujini deluje že več kot 20 let. 

Vzpostavitev-mreze-use-reuse-20

EKO-TCE  je razvil idejo ponovne uporabe in razpolaga s strokovnim znanjem na področju evropskih zahtev in trendov zmanjševanja količin odloženih odpadkov ter zagotavljanja procesov ponovne uporabe. ZEG-Zveza ekoloških gibanj Slovenije ima dolgoletne izkušnje na področju nevladnih organizacij, IOP-Institut za okolje in prostor pa strokovne izkušnje pri razvoju novih inovativnih dejavnosti na področju okoljskih tehnologij. Zaradi interdisciplinarnega področja »odpadki« je pomemben tako sociološki kot okoljski in ekonomski vidik. Partnerji so ustrezno usposobljeni za izvedbo projektnih aktivnosti.

S projektom bomo pripomogli k ustvarjanju zelenih delovnih mest, kar pomeni, da bomo z izvajanjem postopkov ponovne uporabe neposredno privarčevali vire, kot so voda, les, električna energija, surovine, saj bodo »novi proizvodi« dejansko izdelani iz materialov, ki bi brez procesov ponovne uporabe končali med odpadki. Dodatni prispevek je v zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, saj se le-te bistveno zmanjšajo, ker pridobimo vire za izvajanje delovnih procesov iz lokalnega okolja ob hkratnem posledičnem zmanjšanju količin odloženih odpadkov na odlagališča. Sredstva za delo in oprema bo izdelana v procesu ponovne uporabe, s čimer je mogoče dodatno promovirati pomen ponovne uporabe v praksi.

Vzpostavitev-mreze-use-reuse-20

Zaposlili bomo 6 oseb iz ranljive ciljne skupine »nezaposlene ženske«, eno od teh na mesto koordinator mreže REUSE, ostalih 5 pa na delovno mesto promotor ponovne uporabe REUSE centrov.
Vzpostavitev-mreze-use-reuse-20  Vzpostavitev-mreze-use-reuse-20  

 Dr. Marinka Vovk ugotavlja, da se zaradi potrošniške usmerjenosti  družbe mnogi želijo znebiti odvečne rabljene opreme in ne vedo kam z njo. V bodoče bodo imeli možnost, da bodo rabljeno opremo lahko oddali v njim najbližjem centru, s čimer bomo omogočili dostop vsem, ki bodo želeli center obiskati. Moje mnenje je, zakaj bi plačali za nov izdelek 100% cene, če lahko v REUSE centru za 20-30% cene dobimo funkcionalno enak izdelek, pri čemer je dodana vrednost to, da ne obremenimo okolja. Si predstavljate, kako pomemben prispevek je  to k zmanjševanju emisij CO2 v praksi? Ob zmanjševanju obremenjevanja okolja odpiramo nova delovna mesta za težje zaposljive, ki imajo sicer malo možnosti za zaposlitev na trgu dela. Ta projekt je zato pomemben korak k razvoju SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA PRI NAS.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU