PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Use-Reuse

V sklopu projekta USE – REUSE, ki ga sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Okoljsko raziskovalni zavod s partnerji in pridruženimi partnerji se izvaja tudi aktivnost za članstvo v mednarodni RREUSE mreži (www.rreuse.org).

Člani mednarodne mreže RREUSE si delijo skupne vrednote kot so varovanje okolja, boj proti revščini in socialna integracija težje zaposljivih oseb na trg dela. Zasedanje članov upravnega odbora mednarodne mreže bo potekalo 29.9. in 30.9.2011 v Bilbao (Španija), ki se ga letos prvič v zgodovini RREUSE mreže udeležujeta tudi slovenska predstavnika iz Okoljsko raziskovalnega zavoda iz Slov. Konjic (Katja Zajko kot vodja projekta USE-REUSE in William Carson kot projektni coordinator). Namen vključitve v mednarodno mrežo RREUSE je izmenjava izkušenj, skupna promocija trajnostnega razvoja in vključitev slovenske mreže REUSE centrov v evropsko RREUSE mrežo. Naj spomnimo, da je prvi REUSE center kot Center ponovne uporabe začel delovati lansko leto v Rogaški Slatini pod idejnim vodstvom dr. Marinke Vovk. Center ponovne uporabe zaposluje težje zaposljive osebe, čeprav je subvencija za tovrstna delovna mesta v skladu s projektnimi aktivnostmi že končana.

MREŽA REUSE CENTROV V EVROPI (RREUSE)

RREUSE je evropski okvir za socialna podjetja z dejavnostmi  ponovne uporabe, popravil in recikliranja. Člani RREUSE so nacionalne in regionalne mreže socialne ekonomije, ki združujejo tako socialne kot okoljske cilje.

V mreži RREUSE s sedežem v Belgiji je približno 42.000 zaposlenih s polnim delovnim časom in več kot 120.000 prostovoljcev, ki delajo v 19 državah in v 10-ih državah članicah. Čeprav se lahko pravne strukture v nacionalnih kontekstih razlikujejo, imajo člani RREUSE mreže skupne vrednote, kot so varovanje okolja, storitve za skupnost, boj proti revščini in socialna vključenost prikrajšanih ljudi nazaj na trg dela in v družbo kot celoto. Poleg socialnih in okoljskih ciljev te pobude omogočajo uporabo odpadkov kot virov, omogočajo nakup izdelkov iz REUSE po dostopnih cenah na trgu in zagotavljajo nujne dobrine za gospodinjstvo, za skupine z nizkimi dohodki, kar prispeva k zmanjševanju revščine in hkrati k razvoju novih delovnih mest na področju ponovne uporabe.

Mreža REUSE centrov
Slika 2: Člani RREUSE mreže

RREUSE spodbuja trajnostni razvojni model, ki upošteva naslednje tri stebre:
  • Varstvo okolja: preprečevanje nastajanja odpadkov in trajnostno gospodarjenje z nastalimi odpadki.
  • Socialne enakosti: družbene dejavnosti kot so vključevanje težje zaposljivih na trg dela in dostopnost do blaga.
  • Ekonomska upravičenost: ustvarjanje delovnih mest in možnosti za usposabljanje.

Glavne dejavnosti članov mreže RREUSE so:

  • Zbiranje rabljene opreme, popravila in ponovna uporaba električnih in elektronskih izdelkov, malih gospodinjskih aparatov (OEEO),  pohištva in kosovnih materialov, športne in otroške opreme, knjig, igrač in druge opreme;
  • Inovativna obnova, redesign, delo po naročilu za znane naročnike;
  • Zbiranje, razvrščanje, diagnostika in prerazdelitev tekstilnih izdelkov;
  • Kampanije ozaveščanja, sodelovanje v mednarodnih projektih, izmenjave najboljših praks ter podpora podjetjem za uresničevanje prednostnega reda ravnanja z odpadki.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU