PROJEKTI

Slovenian Croatian English French German

logo min javna uprava

ne-vec-ampakbolje

 

22 08 18 pasica1

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-prog-pod.jpg

http://www.orz.si/images/Slike-logo-uni/logos/logo-kmetijski-sklad.jpg

 

navdih trajnosti

 

 

Use-Reuse

»Les je čudovit, blago dišeč material preteklosti in zeleno zlato prihodnosti.«

V začetku februarja 2014 je Slovenijo prizadel žledolom in poškodoval ogromno dreves ( več kot 60 % Slovenije poraščajo gozdovi). Največje količine poškodovanega lesa so bile v zahodni Sloveniji. Nekatera je poškodoval do te mere, da niso bila niti več za v prodajo. Zato se je  Center ponovne uporabe Ljubljana odločil za  inovativni prikaz, kako se lahko iz poškodovanega lesa, kateri je uporaben samo še za drva, izdelajo inovativna  lesena stojala. Če les predelamo v izdelke, 20- krat bolj znižamo količino ogljikovega dioksida.

Iz gospodarske krize lahko izidemo, če se opremo na lastne surovine, da predelujemo tisto, kar imamo doma. Porabo lesa v Sloveniji je treba povečati, saj je to obnovljiv naravni vir, njegova uporaba pa ugodno vpliva na upočasnitev klimatskih sprememb.

Center ponovne uporabe Ljubljana je prikazal eno od idej, kako lahko na inovativen, preprost način uporabimo uničena drevesa. Posekano deblo so najprej olupili, odrezali poškodovane konce drevesa ter zlepili skupaj. Inovativno leseno stojalo lahko uporabimo kot police za shranjevanje, poličke za cvetlična korita, itd…
Lesu je treba vdihniti nov pomen, zato pa je treba zavedanje o pomembnosti surovin začeti že v vrtcih in šolah. Otroke je treba izobraziti, navdušiti in prepričati, da je les uporaben in izredno prilagodljiv material. Inovativni prikaz obnove lesa je bil namenjen ciljnim skupinam ter širši množici.
Vsekakor bi morali v Sloveniji les izkoriščati z več inovativnosti, da bi proizvajali konkurenčne izdelke z najvišjo dodano vrednostjo, saj je les edinstven naravni material, ki skladišči ogljikov dioksid iz zraka.

logo-vec-kot-odpadki

Več kot odpadki

Aplikacija za ravnanje z odpadki

Repair Cafe

Facebook

Pridruži se nam na Facebooku

Twitter

Twitter

Pridruži se nam na Twitter-ju

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU